Koken, bijna iedere dag zijn we er druk mee. Niet zo gek dat het lastig is om te bepalen welk type kookplaat je moet kiezen bij het kopen van een nieuwe. Keramisch, gas of inductie? De overheid heeft het streven om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gasnetwerk losgekoppeld te hebben. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen gasvrij zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom inductie steeds populairder wordt. Is inductie koken de toekomst?
Gas, inductie of keramisch
Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Veel mensen zijn dan ook het meest vertrouwd met koken op gas. Bovendien geeft koken op gas een stukje beleving. Je kookt tenslotte op echt vuur. Het grote nadeel is dat gaskookplaten een stuk lastiger schoon te maken zijn dan een gladde kookplaat.
Keramisch koken
Koken op een keramische kookplaat is dan ook een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal afgekoeld zijn. Het voordeel is wel dat de keramische kookplaten makkelijk schoon te maken zijn wanneer de kookzones eenmaal afgekoeld zijn. Bovendien geven ze een strakke look aan de keuken.
Inductiekookplaat
Inductie is eigenlijk de perfecte combinatie van gas en keramisch koken. Inductie maakt geen gebruik van een hittebron, maar creëert warmte tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. Net als gas warmt een inductiekookplaat de pannen heel snel op: vaak zelfs nog sneller en efficiënter dan bij gas. Dit terwijl inductie veel sneller afkoelt én geen open vuur gebruikt: zeer veilig, wel zo fijn met bijvoorbeeld huisdieren of kinderen in huis. Tegelijkertijd is de inductiekookplaat nog makkelijker schoon te houden dan zijn keramische tegenhanger omdat de kookzones veel sneller afkoelen. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen voor inductie kiezen.
Hoe werkt inductie?
Onder de glasplaat van een inductiekookplaat zitten zogeheten ‘inductiespoelen’. In combinatie met de juiste pannen zorgen deze spoelen voor een magnetisch veld, waardoor er warmte ontstaat in de pan. Een optimale samenwerking tussen pan en kookplaat dus!
Dit is ook meteen het grootste verschil tussen gas en inductie koken: in plaats van dat er warmte wordt gecreëerd door een hittebron, maakt inductie gebruik van magnetische wrijving die stopt zodra de pan van de plaat af wordt gehaald. Goed om te weten: de kookzones van een inductiekookplaat worden pas actief wanneer er een pan op staat.
Wat is goedkoper gas of inductie?
Geen onbelangrijke vraag: is gas of inductie goedkoper? Huishoudens met een gaskookplaat gebruiken zo’n 37 m3 gas per jaar, tegenover 175 kWh aan stroomverbruik per jaar voor een inductiekookplaat. De keramische kookplaat verbruikt nog een stuk meer, namelijk 225 kWh per jaar. Gas kost op dit moment minder dan elektriciteit. Daardoor is koken op gas gemiddeld zo’n €11 per jaar goedkoper. Wel is de verwachting dat de gasprijs in de komende jaren flink toe zal nemen, terwijl elektriciteit waarschijnlijk juist goedkoper zal worden. En bovendien een stuk groener: op dit moment wordt er in Europa namelijk flink geïnvesteerd in groene energie. Hierdoor zal koken op inductie op termijn dus ook een stuk beter voor het milieu zijn.
Tips & tricks bij het kopen van een inductiekookplaat
Omdat inductie gebruik maakt van een magnetisch veld, is niet iedere pan geschikt. Belangrijk dus om te controleren of je pannen geschikt zijn voor deze manier van koken. Heeft de pan een icoontje met drie lussen op de bodem? Dan is de pan geschikt voor inductie! Deze pannen hebben namelijk een speciale magnetische bodem. Hebben je pannen dit tekentje niet óf heb je op gas gekookt met deze pannen? Dan is het aan te raden om nieuwe pannen te kopen. Door het koken op gas kan de bodem van de pan van vorm veranderen, waardoor het minder goed contact maakt met de inductiekookplaat. Ga voor kwaliteit. Zowel in de kookplaat als bij de pannen zelf. Hoe hoger de kwaliteit van de pan, hoe sterker het magnetische veld. Ofwel: hoe dikker de bodem, hoe beter de pan de inductievelden van de spoelen kan omzetten in warmte. Energie-efficiënter!
Tot slot: zet ook je pan op een passende kookzone, een 18 cm pan bodem plaatsen op een 18 cm kookzone, 21 cm pan op 21 cm zone, etc. Wanneer je een pan bodem van 12 cm gebruikt op de grote 26 cm zone geeft deze niet de optimale warmteoverdracht aan de pan; op de kleine zone doet de pan het beter. Gebruik tijdens het koken ook de deksels. Hierdoor is, op alle warmte bronnen, winst te behalen doordat er minder energie nodig is om de maaltijd te bereiden.
Conclusie
Of gas of inductie de beste optie is zal per persoon verschillen; koken op inductie kan even omschakelen zijn voor wie er nog niet eerder mee gekookt heeft, maar het went een stuk sneller dan je verwacht. Bovendien brengt het ook een hoop voordelen met zich mee. Het gaat snel, is energiezuinig, veilig en makkelijk schoon te houden. Bij de inductiekookplaten van Pelgrim staat de gebruiksvriendelijkheid altijd voorop; draaiknoppen, slide- of tiptoetsbediening, allemaal zijn ze even makkelijk te gebruiken. Zo gaat alle aandacht naar waar het allemaal om draait: het maken van heerlijke gerechten.
Kook je liever op gas, maar ben je bang dat de gasaansluiting in de komende jaren zal komen te vervallen? De inbouw gaskookplaten van Pelgrim komen met 10 jaar kookgarantie. Mocht jouw gasaansluiting binnen 10 jaar na aanschaf van de gaskookplaat vervallen, dan zorgt Pelgrim voor een vergelijkbare inbouw inductiekookplaat. Van dezelfde kwaliteit, hetzelfde merk en dezelfde inbouwmaten; wel zo makkelijk.
In onze showroom kunnen wij u verschillende gas en inductiekookplaten laten zien en vertellen u graag de mogelijkheden hiervan. De Hood-In-Hob is de nieuwe inductiekookplaat met afzuiging.