Steeds meer zien we het gebruik van steamers. Wat eerst veelal door professionals werd gebruikt, is inmiddels nu ook te vinden bij de hobbykok thuis. De stoomoven is een echte toevoeging in je keuken zonder het koken nodeloos ingewikkeld te maken. Je hoeft de stoomoven alleen maar aan te zetten en het gerecht wordt vanzelf klaargestoomd.
Hoe werkt een steamer?
Koken met stoom, dát is de techniek van de steamer. Stoom geeft een intense hitte af aan het gerecht. Een steamer lijkt qua grootte op een oven. Producten worden in geperforeerde sledes in de steamer geplaatst. Het water reservoir wordt gevuld. De kooktijden worden digitaal ingesteld. Dit is meestal tussen de 70-100°C.
De voordelen van stomen.
Het is gezonder: Het stomen van je groente, vis of vlees is gezonder. Er blijven namelijk meer vitamines bewaard in vergelijking met koken. Bij stomen is geen boter of vet nodig.
Het is smaakvoller: Door te stomen blijft de smaak beter behouden dan wanneer je kookt. Zo kun je nog meer genieten van je groente, vis of vlees.
Het is snel: Het hele proces van snijden tot stomen is sneller. En ook niet onbelangrijk……het kan niet overkoken of aanbranden.
Verschillende soorten steamers
Steamer met hoge druk: Deze worden gebruikt om snel grotere hoeveelheden groenten, pasta of rijst te garen. De kookruimte is voorzien van een ronde deur met een speciaal sluitingsmechanisme. In de kookruimte ontstaat een overdruk waardoor de kooktijd van producten aanzienlijk verkort wordt.
Steamer/Stoomoven: Met deze steamer kan alleen gestoomd worden. Dit is op lage druk en de kooktijden zijn gelijk aan het ‘gewone’ koken.
Combi-stoomoven: Naast het stomen van gerechten is deze combi-stoomoven ook als gewone oven te gebruiken. Een combinatie functie is ook mogelijk. Stomen in combinatie met hete lucht bijvoorbeeld. Voor sommige gerechten is dit een uitstekende mogelijkheid om uitdrogen van een vleesgerecht te voorkomen.
Bekijk hier de video van de Neff steamer
Heeft u interesse in de Neff stoomoven en wilt u de mogelijkheden bekijken? In het najaar hopen wij weer te starten met kookdemonstraties. Onze kok laat dan verschillende gerechten en hapjes zien die worden bereid in de steamer. Wilt u een uitnodiging ontvangen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.